2010-03-10
 09:15:25

alltombarn.se

10 saker du bör veta om nyfödda:

1.
Ditt barn kanske kommer att se lite… annorlunda ut
Bebisens huvud kan ha blivit lite tillplattat efter att ha pressats ut genom slidan och kan även ha odlat hår över hela kroppen där inne i magen (det kallas för lanugo). Det är inte heller ovanligt att bebben är svullen i ansiktet och har stängda, kletiga ögon. Förvänta dig alltså en ganska tilltufsad figur, den har ju trots allt precis tillbringat nio månader i en livmoder!

2. Förvänta dig ingen uppskattning förrän efter sex veckor
Den första tiden bjuder mest på skrik, först efter ungefär sex veckor kan du få ett litet leende från din bebis som ett bevis på att du verkligen är uppskattad. Det kan vara väldigt utmattande och kaosartat i början, men kom ihåg att alla dina ansträngningar uppskattas när bebisen är nyfödd, även fast det kanske inte märks.

3. Håll navelsträngs-stumpen torr
Om den hålls torr så trillar den av fortare, vanligen tar det från några dagar upp till två veckor för den att ramla bort. Du får bada ditt barn innan stumpen från navelsträngen har trillat bort, men inte för ofta, bebisar blir inte så smutsiga.

4. Var försiktig med fontanellen, men överdriv inte
Fontaneller kallas de områden på huvudet där bindväv täcker mellanrummen mellan skallbenen. Fontanellerna ska skyddas lite extra innan de växer ihop, men du behöver inte vara rädd för att röra din bebis hår eller huvud.

5. Du mäker om bebisen får tillräckligt med mat
En bebis behöver matas med två eller tre timmars mellanrum, men om man ammar kan det vara svårt att veta hur mycket som faktiskt går ner i den lilla magen. Man ser på bebisens vikt om den får i sig tillräckligt, men du kan också räkna blöjor, inkomster går ju som bekant hand i hand med utgifter. De första dagarna är bebisens avföring ofta väldigt oregelbunden, men efter några dagar kan du räkna med fem till sex kissblöjor och två bajsblöjor om dagen.

6. Det är normalt att bebisen får torr hud
Inledningsvis är din bebis mjuk och smidig efter att ha legat i vätska i nio månader, men efter ett tag ute i luften blir den torr. Du måste inte göra något åt torr hud, den flagnar oftast av sig själv, men om du vill kan du köpa oparfymerad babylotion eller olja och smörja in bebben med.

7. Du behöver inte isolera dig!
Försök att leva som vanligt, men var förnuftig när du är du är ute bland folk. Utsätt inte din bebis för direkt solljus, undvik människor som är sjuka och miljöer som är instängda och fullpackade med folk. Lär andra barn i familjen att hellre röra bebisens fötter än händer och ansikte, eftersom det kan hindra infektioner från att spridas. En bra idé är att göra ditt äldre barn ansvarig för att se till att andra barn som är på besök ska tvätta händerna innan de rör bebisen.

8. Bebisar gråter MYCKET, det är så de kommunicerar
Deras genomborrande skrik berättar om de är hungriga, kalla, varma, behöver bytas på eller helt enkelt vill bli hållna. De tidiga ”konversationerna” kan vara lite frustrerande eftersom det kan vara riktigt svårt att förstå vad de vill. Men oroa dig inte, du får kläm på det och kommer kunna skilja ”mat-vrålet” från ”jag behöver uppmärksamhet-tjutet”.

9. Bebisar sover mycket, men inte i sträck
De första tre månaderna behöver bebisen äta varannan eller tredje timme, så det kommer inte finnas så mycket tid att sova på. Men sedan blir det bättre, efter tre månader kan de sova mellan sex och åtta timmar sammanhängande. Innan bebisen har kommit dit kan du själv hjälpa till att få in den på rätt kurs. Låt inte bebisen sova mer än tre timmar på dagen utan att väcka den för mat och låt den sova så länge det går på natten (så länge den inte är underviktig).

10. Den första tiden flyger förbi
Stressad, trött och ensam? Den första tiden ÄR tuff, men den går också otroligt fort. Försök att njuta och glöm inte att fotografera den nya, lilla familjemedlemmen, för den växer så det knakar!






KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: